Owoce i warzywa w szkole

Nasza szkoła od wielu lat bierze udział w Programie „Owoce i Warzywa w szkole” skierowany do klas I – V. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

– świeże owoce (jabłka, gruszki, borówki amerykańskie ,truskawki),
– świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki, pomidory, kalarepa).

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. W ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe.

Produkty otrzymane w ramach programu uczniowie spożywają podczas przerwy śniadaniowej w szkole.

http://www.owocewszkole.org/